Intretinere nuferi

Plantele acvatice sunt un necesar pentru o apa sanatoasa si curata in iaz. Folosindu-le veti putea controla problema inmultirii algelor si a aspectului verzui al apei. Dintre acestea, nuferii sunt cele mai indragite plante de apa, care aduc gratie si o senzatie de liniste oricarei gradini. Ei cer foarte putin in schimbul frumusetii pe care v-o ofera: caldura soarelui, ape linistite si o fertilizare regulata sunt singurele cerinte.

Pe langa aspectul estetic nuferii contribuie la crearea unui climat optim in iaz. Ei oxigeneaza apa pe timpul zilei si reduc nitratii responsabili de formarea algelor. Frunzele asigura umbra necesara iazului ferind pestii de caldura, oferindu-le un loc unde sa-si depuna ouale si protejeaza puii de pesti de riscul de a fi mancati de adulti.

Nume botanic

Nymphaea.

Categoria

Plante de iaz perene, durata lunga de viata.

Perioada inflorire

Primavara devreme, pana toamna tarziu. Florile se deschid in perioada cea mai calda a zilei si dureaza 4 zile fiecare. O planta poate produce 6 sau mai multe flori/zi.

Pozitionare

Prefera locuri insorite cu minim 4-6 ore de soare plin, pana la usor umbrit. Soarele de dupa amiaza este mai bun decat cel de dimineata fiind mai intens. Mai mult soare inseamna mai multe flori. Daca iazul este pozitionat intr-un loc umbros, cu mai putin de 4 ore de soare/zi, planta va da frunze dar nu va inflori. Nuferii se dezvolta armonios in ape statatoare, nu aproape de cascade si fantani arteziene.

Adancime

Minim 20-40 cm pana la 1,20 m, optim 40-60 cm. Cu cat ghiveciul este mai aproape de suprafata, cu atat apa este mai calda si plantele vor creste si inflori mai repede. Primavara, cand temperature apei depaseste 10 C planta se aseaza la o adancime mica (cativa cm peste nivelul solului), iar pe masura ce cresc frunzele, tot mai adanc pana la adancimea optima fiecarei varietati.

Transplantare

Incepand din primavara pana vara tarziu.

Divizare

Se pot obtine cu succes mai multe plante viguroase, prin divizarea plantei mama o data la 3-4 ani, in martie-aprilie.

Intretinere

Frunzele si florile ofilite se inlatura prin taiere pentru a avita problema decompunerii lor si pentru a mentine un bun echilibru al apei.

Sol

Pamant bogat in substante organice, acoperit cu un strat de pietris, pentru a nu se imprastia in iaz.

Iernare

Fara probleme in ape cu adancime de minim 35-40 cm, pentru a preveni inghetarea radacinilor. O alternativa este depozitarea ghivecelor intr-o incapere cu temperatura de cca 10 C. Pamantul se mentine umed. Inainte de primul inghet frunzele se inlatura (urmand sa apara altele noi in primavara urmatoare),iar ghivecele se muta in locul ales pentru iernare.

Rezistenta la boli

Foarte buna, rareori sunt afectati.

Ghivece

Optim diam. 20cm sau mai mari, putin adanci, cu spatiu mai mult pe orizontala. Marimea pe care o va atinge planta depinde de marimea ghiveciului in care este plantata.

Fertilizare

Pentru o inflorire abundenta si de lunga durata utilizati tablete fertilizante la transplantare si pe perioada verii, prin simpla introducere a tabletelor in pamant.

Comentarii

Pestii de iaz vor fi fericiti sa inoate printre nuferi.